Slut med rygsmerter

1. november 2021

Døjer du med smerter i ryggen?

Har du problemer med ondt i ryggen, er du langt fra den eneste. Mange danskere døjer med smerter i ryggen uden at vide, hvorfor eller hvad de skal gøre ved det.

 

Hvad er smerter i ryggen?

Smerter i ryggen er for mange et komplekst fænomen, der ikke bare kan isoleres til én ting. Det betyder derfor også, at der findes mange forskellige typer af rygsmerter, hvorfor symptombilledet kan se meget forskelligt ud. Nogle gængse symptomer på rygsmerter, mange ofte oplever er blandt andet:

  • Rygsmerter i lænden og i den nedre ryg
  • Rygsmerter mellem skulderbladene
  • Rygsmerter midt på ryggen langs rygsøjlen

Desuden kan der også være stor forskel på, hvordan smerten opleves. Nogle oplever en jagende smerte, andre en mere strålende form for smerte, hvor det føles som om, det går ud i arme eller ben. Smerte er i høj grad subjektivt og kan opleves enormt forskelligt. Derfor kan det ofte også være svært at vide, hvad man skal gøre for at lindre dem.

 

Årsager til rygsmerter

Lige så forskelligt rygsmerterne i sig selv kan være, lige så forskellige årsager kan der være til smerterne. Mange oplever dog smerter i ryggen som følge af:

  • Fysisk arbejde
  • Inaktivtet
  • Overbelastning eller pludselig belastning af områder i ryggen

Fylder smerterne i ryggen så meget, at de bliver invaliderende for din hverdag, bør du søge hjælp. Kontakt din læge eller en behandler, du mener kan hjælpe dig med dine rygsmerter. En behandler kan både dække over en læge og en kiropraktor, som du med fordel kan få hjælp af. Både i Hillerød og i hele Nordsjælland findes der en række dygtige kiropraktorer.

 

Tips til lindring af rygsmerter

Det næste store spørgsmål er da, hvordan smerter i ryggen kan håndteres. En krop har sjældent godt at inaktivitet, og derfor er det en god idé at lave forskellige øvelser eller aktiviteter for at lindre på smerterne i din ryg. På den måde får du sat gang i systemerne i ryggen, og du får styrket musklerne, så de på samme måde ikke så let overbelastes.