Sådan planlægger du en begravelse

14. januar 2021

At planlægge en begravelse bliver aldrig nemt

Der er ingen grund til at pynte på det: at miste nogen man har kær er aldrig sjovt. Nogle gange har man mest bare lyst til at gemme sig væk, eller få tankerne et andet sted hen, så det gør mindre ondt. Af samme årsag kan planlægning af en begravelse virke som en intet mindre end fuldkommen uoverskuelig proces i situationen, eftersom at der er så mange ting, som man skal tage stilling. Vi hjælper her lidt på vej med en hurtig tjekliste over de vigtigste ting.

Tjekliste inden begravelsen

  1. Få lavet en dødsattest hos lægen. Enhver afdød person skal tilses af en læge, og det er som pårørende dig som skal kontakte den afdødes læge.
  2. Anmeld dødsfaldet til kirkekontoret senest to hverdage efter dødsfaldet (kan gøres via borger.dk).
  3. Kontakt en bedemand - dette er ikke et krav, men kan være en god ide, da en bedemand kan hjælpe med mange af de praktiske ting ift. begravelsen.
  4. Skal det være kiste eller urne? Det er et lovkrav i Danmark, at den afdøde placeres i kiste. Både kister og urner findes i mange materialer og udsmykninger, så snak med din lokale bedemand om de forskellige muligheder. Hvis kisten placeres direkte i jorden efter ceremonien er der tale om en kirkelig begravelse, hvorimod der er tale om en bisættelse, hvis kisten brændes og en urne efterfølgende sænkes.
  5. Hvis den afdøde ikke er medlem af folkekirken, foregår ceremonien sædvanligvis i et kapel i stedet for en kirke. Der er ingen gældende lovkrav for borgerlige begravelser- eller bisættelser, så undersøg mulighederne, hvis I står i denne situation.
  6. Vælg gravsted. Der er flere forskellige muligheder, med forskellige priser og omgivelser. Der er kirkegårde for alle, medlem af folkekirken eller ej, samt kirkegårde til bestemte trossamfund.

Det er dog ikke det hele...

Det bør påpeges, at selvom denne liste indeholder mange ting at forholde sig til, så er det i sidste ende kun ting der skal overvejes ifm. begravelsen. Dernæst kommer parametre som den afdødes økonomi, bolig, abonnementer, betalingsaftaler, m.m. Brug derfor ikke for lidt tid på at sætte jer ind i de ting som man skal forholde sig til i tilfælde af et dødsfald. Husk til sidst på, at dødsfald aldrig er nemme, og at der er hjælp at finde hos bl.a. bedemanden.