Jordvarme er energivenligt

18. marts 2020

 

Hvis du ønsker en kostbesparende og energivenlig varmeløsning, kan du med fordel undersøge dine muligheder for at få jordvarme. Kort sagt omdanner jordvarmeanlægget varmen fra solens stråler til energi gennem to dele; en jordslange og en varmepumpe, hvor kun el bruges til varmeproduktionen. Det er et særligt miljøvenligt opvarmningsalternativ, som også er ganske billigt i drift.

 

Sådan omdanner anlægget varme til energi

Et jordvarmeanlæg består som udgangspunkt af en jordslange, som graves ned i husets have, samt en varmepumpe, der i sig selv består af en fordamper, en kondensator, en kompressor og en drøvleventil.

 

Jordslangen placeres i haven under græsplænen, og der skal helst ikke placeres noget oven på denne, som kan skygge for solen - f.eks. en busk eller et skur. Den graves cirka 1 meter ned i jorden, og den indeholder frostvæske, der opvarmes af solens stråler, som varmer den omkringliggende jord. Vær i denne forbindelse opmærksom på, at fugtig jord leder varmen bedst. Når frostvæsken når en temperatur på cirka 4-5 grader, løber væsken til varmepumpen, hvor den opsamles i fordamperen.

 

I fordamperen omdannes væsken til damp, og der opstår energi. Denne videreføres til kompressoren, hvor temperaturen øges, og energien føres da videre til centralvarmeanlægget. Den overskydende væske i fordamperen køles igen og sendes tilbage til jordslangen for yderligere genopvarmning. Således genbruges væsken, og der bruges intet andet end el i varmeproduktionen.

 

Så meget kan du spare med jordvarme

Siden varmen skabes af solens stråler, er den passive varme (opvarmningen af jordslangerne) helt uden omkostninger. De få driftsomkostninger, der er forbundet med jordvarme ligger i den el, der bruges til omdanne varmen til energi i varmepumpen. Derfor varierer driftspriserne en lille smule i forhold til el-priserne. Dog viser erfaringer dog, at det er helt op til 50-60% billigere at varme ved jordvarme i forhold til oliefyr, fjernvarme, naturgas og lignende.

 

Anskaffelsesprisen på et jordvarmeanlæg kan dog være helt op til 130.000 kr. i et almindeligt parcelhus. Det er dyrere end mange andre alternativer, men de lave driftsomkostninger gør, at jordvarme dog alligevel er den billigste løsning allerede inden 10 år. Vær endvidere opmærksom på, at denne løsning fungerer bedst i huse med god isolering, og der kan forventes ekstraomkostninger til isolering, hvis den nuværende ikke er tilstrækkelig.

 

Find de bedste i branchen

Ønsker du at høre mere om dine muligheder for at få en jordvarmeinstallation, kan du med fordel kontakte en kyndig leverandør af jordvarmeanlæg. Bor du på Sjælland, er den bedste leverandør Henrik Jensen A/S. De har lang erfaring med at installere jordvarmeanlæg, og de kommer endvidere gerne ud til kunder over hele Sjælland fra deres udgangspunkt i Slagelse.