Når den rigtige elektronik gør forskellen

18. marts 2020

Dette element har succesfulde virksomheder tilfælles

Hvad har virksomhederne Vestas, Bang & Olufsen og Danish Aerospace Company tilfælles? Udover at de alle er danske, succesfulde virksomheder, så anvender de printkort. Printkort kaldes også PCB (Print Based Circuit) og er en allestedsnærværende del i moderne firmaer, hvis produkter indeholder elektronik.

 

Hvad er et printkort?

En printplade eller et printkort bruges inden for elektronikken til at skabe et elektronisk kredsløb i en særdeles kompakt form. Typisk er printkort indlejret i mange brugsgenstande lige fra telefoner til elektroniske rottefælder. Dets lille størrelse går ikke på kompromis med robustheden, og printkort kan holde til meget.

Et printkort er opbygget af en plade med elektrisk isolerende materiale, hvori der både på selve kortet og indeni kan være ’streger’ af metalfolie. Metalfolien udgøres ofte af kobber, da dette materiale er formidabelt til at lede strøm. Fordelen ved et printkort i forhold til andre elektriske kredsløb er, at det mindsker behovet for ledninger. Fraværet af ledninger bevirker, at printkort er mere holdbare. Derudover det det den eneste metode til at masseproducere anvendelig elektronik, som er pålideligt.

 

Personlig tilpasning er printpladens force

Når man designer og bestiller en printplade, så fremstilles den med et specifikt produkt for øje. Man har muligheden for at gøre printkortet så enkelt eller avanceret, som man ønsker, og som produktet kræver. Den danske virksomhed Elprint tilbyder både rådgivning om og salg af printplader, så man får det helt rigtige.

En printplade kan tjene utrolig mange formål, alt efter hvordan man designer det. De kan designes til at regulere trafiktavler eller til at styre avanceret udstyr til rumindustrien. Anvendelsesmulighederne med et printkort er altså mange, og store såvel som mindre virksomheder kan drage nytte af printkortets fleksible egenskaber.

 

Pastaplader, der passer perfekt

For at man kan få det fulde udbytte af sin printplade, så er det i mange tilfælde nødvendigt at investere i en tilhørende stencil. Disse kaldes i folkemunde pastaplader, fordi man bruger dem til at trykke loddepasta på sit printkort, inden man monterer komponenterne herpå. Hos Elprint fører de pastaplader i laserskåret japansk stål, og de leverer til hele Danmark. Fordelen ved at bestille printkort og stencils fra samme leverandør er, at man kan være sikker på, at delene passer perfekt til hinanden. Vælger man at købe produkter hos Elprint, så har de også et smart, gratis program, Macaos Enterprise, hvor man kan gemme sine designede printkort og stencils. Derudover kan man dele sine designs med samarbejdspartnere, hvis man er i gang med et større projekt. Man kan ydermere få et nøjagtigt overblik over udgifterne, da priserne på produkterne er tilgængelige i programmet.

 

En verden af printplader

Selvom de færreste har hørt om printplader og stencils, så er de ikke desto mindre en uundgåelig del af den moderne virkelighed. Vælger du at skille din computer, mikroovn, tv, eller guitarforstærker ad, så vil du opdage, at printplader er en vigtig bestanddel i en moderne livsførelse.

Som virksomhed er printkort nøglen til at kunne producere bedre, sofistikerede og mere avancerede produkter. Printkort gennemgår konstant en udvikling, og de er blevet mindre og mere kompakte med årene. Dette åbner op for mulighederne for intelligent teknologi i endnu mindre formater, end vi har været vant til.

Printkortets store betydning skal ikke undervurderes. Et eksempel er den store udvikling i, hvordan og hvornår vi hører musik. Fra at være bundet til hjemmets stereoanlæg har printkort muliggjort udviklingen af musikapparater, såsom iPod Shuffle, som kan holdes i en knyttet hånd. For mindre erhvervsforetagender er printkort en oplagt måde at forbedre sine elektroniske produkter på. Med den rette rådgivning kan man blive i stand til at spotte nye muligheder og eventuelt nye produktmarkeder.