Få en plejeseng i hjemmet

6. september 2023

Hvad er en plejeseng?

En plejeseng er designet til at give borgere, der har nedsat mobilitet eller behov for ekstra pleje, en større følelse af frihed og selvstændighed og samtidig gøre det nemmere for sundheds- eller plejepersonale at pleje for borgeren i sengen.

En plejeseng i hjemmet har særligt fokus på at hjælpe borgeren med at klare diverse bevægelser og processer nemmere og mere selvstændigt. Sengen kan indstilles og justeres, så den passer til den enkeltes behov, og den kan hjælpe borgeren med at komme nemmere ind og ud af sengen.

 

Hvordan går man hjemmet klar til en plejeseng?

En plejeseng fylder mere end en almindelig seng. Den er større, og det er vigtigt at placere den hensigtsmæssigt, så den er nem at komme til, både for borgeren, men også for eventuelt plejepersonale.

En plejeseng betjenes med en fjernbetjening, så den kan hæves, sænkes og justeres til den enkelte – derfor kræver den også strøm og skal derfor placeres i nærheden af en stikkontakt. Pas på med at lade strømledningen være i vejen for passagen til og fra sengen, da dette kan være farligt for dårligt gående borgere og plejepersonale, der skal kunne komme til sengen fra flere vinkler.

Selvom sengen er stor, er den dog ofte lavet i lette materialer, der gør den nem at flytte med efter behov.

 

Hvem skal bruge en plejeseng?

Der kan være flere grunde til, hvorfor det er en god idé at have en plejeseng i hjemmet.

Har man funktionsnedsættelse eller er ramt af sygdom over en længere periode med behov for pleje, kan en plejeseng være en stor hjælp i hverdagen. Er man skadet og skal være sengeliggende i en længere periode, kan en plejeseng i hjemmet hjælpe med rehabilitering og træning, så kroppen kan komme sig igen.

Der er derfor flere gode grunde til at få en plejeseng, så livskvaliteten og selvstændigheden kan bevares, selvom man er sengeliggende og har brug for plejepersonale.