Sådan bibeholder du dit trægulvs naturlige skønhed

3. februar 2021

Der er intet værre end trægulv der gulner. Det ser slidt og gammelt ud, og det fjerner træets smukke udseende, pga. hvilket det ellers oprindeligt blev valgt til gulvet. Derfor skal dit gulv ludbehandles, så man kan bibeholde trægulvets udseende. Det giver desuden et stærkere gulv hvis gjort i kombination med lak eller olie – noget man utvivlsomt vil takke sig selv for i fremtiden.

Hvordan foregår en ludbehandling?

Kort fortalt er lud kalk blandet med vand. At bruge denne blanding til at styrke gulve er en gammel tradition; i gamle dage brugte man resterne af kalkvandet, som man brugte til rensning af stalde, på gårdens trægulve.

En ludbehandling foregår ved at gulvet pensles med lud langs brædderne, hvorefter det trænger ned i gulvet og bliver til dets oprindelig form: kridt. Når det har tørret ind skal det resterende kridt, som nu ligger på toppen af trægulvet, tørres væk med en klud.

Det er vigtigt at huske, at en ludbehandling kun er en forbehandling. For et stærkt gulv skal det efterbehandles med enten lak, olie eller sæbe. Lakken giver klart det stærkeste gulv, men mange bryder sig ikke om, hvordan det påvirker træets udseende.

Ludbehandling – en god investering

Det behøver bestemt ikke være dyrt at passe på sit gulvs naturlige skønhed. En ludbehandling inkl. afslibning kan ofte fås for omkring 100 kr. pr. kvadratmeter. Eftersom at denne slags behandlinger kun er en engangsbehandling (du bør ikke ludbehandle dit gulv mere end en enkelt gang), kan det være en rigtig god investering for et stærkt og langtidsholdbart trægulv. Undersøg dine muligheder for professionel ludbehandling i dit område og giv dit trægulv den omsorg det utvivlsomt fortjener.