Handymand? Dette elektrikerarbejde må du selv gøre i hjemmet

18. marts 2020

Gør-det-selv eller elektriker? Find hoved og hale i reglerne

For mange gør-det-selv-mænd (og -kvinder!) kan det ramme stoltheden og føles som et nederlag, hver gang man ser sig nødsaget til at ringe efter tømreren, blikkenslageren eller elektrikeren for hjælp. Mange danskere elsker at have små byggeprojekter eller andre praktiske opgaver hjemme bag ligusterhækkene, men selvom rigtig mange er både dygtige, grundige og sikkerhedsbevidste, når de rumsterer med hammer, sav og vinkelsliber, så er der nogle opgaver, som man ikke selv må løse. Er du én af dem, der selv foretrækker at trække i arbejdstøjet, når det drejer sig om elektricitet og elinstallationer, bør du læse med her. For nogle gange, skal du (altså ved lov!) have en professionel elektriker til at hjælpe dig.

 

Hvad må jeg selv gøre?

Først skal det dog dreje sig om, hvad du selv må. Der er meget el-arbejde, hvor du ikke behøver at ringe til en elektriker. Du må udføre det arbejde, der ikke ændrer grundlæggende ved en installation. Du må fx godt udskifte stikpropper, fatninger og ledningsafbrydere, ligesom du også godt må montere stikkontakter på op til 220 volt.

 

Hvad må jeg ikke selv gøre?

Det mere komplicerede elektrikerarbejde, skal en autoriseret elektriker udføre. Det indebærer fx alt arbejde i måler- eller gruppetavle og når der til nye installationer skal trækkes nye kabler, ligesom det også er elektrikeren, der skal stå for alle ændringer på faste installationer på over 250V. Du bør altid bruge en pålidelig, professionel og autoriseret elektriker. Har du brug for en elektriker, så kan EL-plan i Nordsjælland hjælpe dig med det nødvendige arbejde.

 

Det er vigtigt, at du bruger en elektriker

… ellers kan det gå grueligt galt. Ikke kun fordi el-arbejde ikke er til at spøge med, da du i værste tilfælde kan komme så slemt til skade, at du mister livet. Men også fordi, at du overtræder loven ved at give dig i kast med nogle af overstående opgaver. Så ring til din elektriker og undgå brand- og personskader.