Fældning af træer, gør-det-selv eller få professionel hjælp?

5. marts 2021

Hvilke træer må man selv fælde?

Du må faktisk fælde næsten alle træer på din grund selv. Der er ingen love som forbyder dig at fælde dine egne træer. Du bør dog være opmærksom på, om der er nogle bevaringsbestemmelser, inden du kaster dig ud i at fælde træer i din have. Der er heller ingen krav om uddannelse for at fælde træer i egen have. Men det er dog en klar anbefaling, at man kun selv fælder mindre træer på ens grund. Det kan nemlig være meget svært at styre, hvilken retning træet falder og dermed garantere optimal sikkerhed.  

Sådan fælder du et mindre træ

Når du fælder træer, skal du altid huske at anvende de rette hjælpemidler til at få træet til at falde til den rette side. Sikkerhed ved træfældning er også yderst vigtigt!  Derfor er fældning af træer heller ikke en anbefaling i blæsevejr. Hvis du skal fælde et træ på din grund, så gør følgende:

  • Beregn hvor højt træet er, så du er sikker på, at du ikke risikerer, at træer falder ind i naboen hus eller dit eget.
  • Bind 1-2 reb fast til træet så højt oppe som muligt, således at et par hjælpere kan trække træet i den rigtige faldretning.
  • Sav en kile på den side træet skal falde til. Start med skråt snit fra oven og nedefter ca. en tredjedel ind i træet og lig så et vandret snit ind.
  • Sav nu ind i træet fra den modsatte side og stop, når der mangler ca. 1-2 centimeter.
  • Skub til træet og sav evt. lidt mere indtil det vælter.

Træfældning er ikke for amatører

Få hjælp til fældning af træer i Holbæk og Odsherred. Det anbefales at du får professionel hjælp til at fælde træer, der er 4-5 meter høje. En professionel kan nemlig styre faldretningen helt præcist. Træer, der er så høje, skal også tit topkappes, hvilket betyder at man skal kravle op i træet og skære det ned fra toppen et stykke ad gangen. Det er ikke alle gør-det-selv husejere, der har mod på dette. Det kræver desuden også en speciel teknik, det rigtige klatreudstyr samt at sikkerheden er i orden.