Få stærke tænder igen med en tandkrone

23. oktober 2020

Hvad er en tandkrone?

 

Hvis du står i den situation og har en defekt tand, der ikke kan repareres med en fyldning, kan det være nødvendigt at få en tandkrone. En tandkrone skal altså til, når man vil gøre tanden mere holdbar, så tanden ikke knækker, og du i værste fald mister tanden.

 

Hvis du er en af dem, der er bekymret for udseendet af din tandkrone, skal du ikke fortvivle. En tandkrone kan fremstilles i guld, rent porcelæn eller en kombination af metal og porcelæn, men hvis du vil have den stærkeste løsning, skal du vælge en guldkrone – især hvis det er en kindtand, der skal erstattes med en krone – men både metal- og porcelænskroner ligner almindelige tænder.

 

Hvornår skal du vælge en tandbro?

 

At vælge en tandbro vil man gøre i den forbindelse, at der er flere tænder, som tandbroen skal erstatte. En tandbro er cementeret på dine naturlige tænder, hvorfor det er vigtigt at bemærke, at en lang tandbro kræver flere naturlige tænder at bære den på.

Selvom der kun er tale om en manglende tand, kan du også vælge en tandbro, hvor der er flere muligheder for, hvordan broen skal påsættes. Hvis dine tænder omkring den manglende tand næsten er fejlfrie, kan du vælge at erstatte den manglende tand med en klæbebro, hvor de omkring siddende tænder slibes lidt og broen kan derefter limes fast med plast. Dette er dog kun en løsning, hvis der er tale om at skulle erstatte en tand og ikke flere.

Broer er ligesom tandkronen lavet af enten guld, porcelæn eller metal.

 

Pleje af dine tænder

 

Uanset om du er i besiddelse af et helt sæt intakt naturlige tænder, eller du også har tandbroer eller tandkroner, er det vigtigt at huske på, at tænder kræver pleje. Du skal derfor børste dem med tandpasta og benytte tandtråd. Bemærk dog, at du skal bruge en speciel form for tandtråd til dine broer, da broens tænder hænger sammen.

Hvis du plejer din bro godt, er den estimerede holdbarhed 15 år, hvor du kan forvente en lidt længere holdbarhed ved tandkronen. Det skal dog siges, at tændernes levetid hænger sammen med deres pleje, hvorfor du selv er medbestemmende for, hvor lang en holdbarhed du ønsker.