Hold dig opdateret på reglerne for snerydning

20. august 2021

Det er efterhånden ikke meget sne, vi ser i Danmark, og at samme grund kan det måske være svært at huske reglerne for snerydning, og hvilket ansvar du har i forbindelse hermed.

Er du husejer, har du eller din grundejerforening pligt til at sørge for, at din grund er ryddet for sne og saltet. Hvis snerydningen forsømmes, kan andre komme til skade på din grund som følge af sneglatte veje. Derfor er det godt at vide, hvad der ellers gælder for snerydning – for der er faktisk ret mange regler

 

Hvor meget skal jeg rydde?

Indenfor snerydning skelner man mellem snerydning på private veje og offentlige veje. I begge tilfælde gælder det, at man har pligt til at rydde fortove, stier, bagindgange mm. for sne samt at salte områderne efterfølgende. En tommelfingerregel siger, at man skal rydde og salte alle områder der fører til og fra alle indgange på ejendommen.

Hvis ejendommen ligger ud til en privat vej, bærer man i nogle tilfælde ansvaret for at rydde vejen for sne helt ud til midten af vejen – den anden halvdel er genboens ansvar.

 

Hvornår må jeg rydde sne?

Man må rydde for sne mellem kl. 07.00-22.00 i hverdagene. I weekenden må man rydde sne mellem kl. 08.00-22.00. Reglen siger, at du skal gøre det, så snart sneen har lagt sig.

 

Hvad koster snerydning?

Hvis du ikke selv gider rydde sne, kan du leje et firma til snerydning. Prisen varierer fra leverandør til leverandør. En professionel snerydningsvirksomhed har helt styr på alle regler, hvilket blot gør processen nemmere og mere sikker for dig og forbipasserende på din grund.

 

Skal jeg fjerne istapper?

Ja. Istapper kan være yderst farlige, hvis de falder ned og rammer nogen i hovedet, så dem har du pligt til at fjerne.

 

Skal jeg rydde sne, hvis jeg bor til leje?

Bor du til leje, er det som udgangspunkt ikke dit ansvar at rydde for sne. Det er din udlejers ansvar, medmindre andet er aftalt i din lejekontrakt.

 

Hvad sker der, hvis ikke jeg rydder sne?

Hvis ikke der foretages snerydning og saltning, kan det betegnes som misligholdelse af reglerne for snerydning. Det resulterer i værste tilfælde i alvorlige personskader og erstatningskrav, der skal betales af den, som bærer ansvaret for snerydning på grunden. Forsømmer du din pligt ad flere omgange, kan kommunen vælge at foretage snerydningen, hvorefter regningen sendes til dig.