Hvad er forskellen på en elektriker og en el-installatør?

19. august 2021

Står du med problemer eller fejl vedrørende elektricitet eller strøm? Sådanne problemer kan være ret så besværlige, og i langt de fleste tilfælde skal man undgå selv at kaste sig ud i opgaven – det kan jo gå galt. Det er nemlig rigtigt farligt at håndtere strøm og elektricitet, hvis ikke man er 100% sikker på, at man har styr på det, man laver.

 

Det kan godt ske, at du normalt er gør-det-selv-typen, men når det lige drejer sig om strøm og el, kan du altså blive chokeret over, hvor lidt du måske kan gøre selv.

 

Men hvad er forskellen på en elinstallatør og en elektriker?

Det er ikke alle, der kender den korrekte betegnelse eller den egentlige forskel på en elektriker og en elektriker. Kort sagt handler det om uddannelsesniveauet.

 

En elinstallatør er også uddannet elektriker, men elinstallatøren har oven i et ekstra uddannelsesniveau, mens en elektriker altså blot har den færdiggjorte elektrikeruddannelse. Elinstallatøren er derved særligt inde i den gældende lovgivning om elinstallationer og elektrikerarbejde.

 

Elinstallatørens specialisering gør, at de må udføre en række opgaver, en elektriker ikke kan. Når det blandt andet drejer sig om følgende opgaver, så skal du benytte dig af en autoriseret elinstallatør:

  • Planlægning af hvordan nye elinstallationer skal sættes op.
  • El-tjek til ejendomssalg
  • Vurderinger af opgaver, hvor det er nødvendigt med et grundigt kendskab til gældende lovgivning.

 

Hvorfor ikke bare lave det selv?

Der er to oplagte årsager til, hvorfor man ikke bør klare sine el-problemer selv. Den ene er, at det kan være utroligt farligt, og at man kan få alvorlige stød, hvis ikke man har styr på at få slået strømmen korrekt fra. Den anden årsag er, at det faktisk også kan gå imod lovgivningen, og i så fald vil det kunne gøre forsikringer ugyldige.