17. november 2020

Går du med byggedrømme?

Går du med en idé om at renovere dit badeværelse? Eller måske du allerede er i fuld gang med renoveringen? Hvis du kan nikke genkendende til dette, er det måske en god idé at kigge med her. Der er nemlig en række love og regler, du skal være opmærksom på, når det kommer til renovering og nybyg af badeværelser og andre vådrum. For at hjælpe har vi samlet reglerne nedenfor – de bliver dog løbende ændret, og det kan derfor være en god idé at få hjælp af professionelle håndværkere, der har helt styr på de opdaterede regler.

Der er naturligvis nogle ting, du selv må lave i forbindelse med en renovering, det er bare vigtigt, at du ved, hvad du altså helst ikke selv skal kaste dig ud i, og hvad en murer, elektriker eller VVS-installatør må gøre for dig. En god tommelfingerregel er, at du gerne selv må lave alt det, der ikke har med el- eller VVS-arbejde at gøre. Det vil sige, at du gerne selv må sætte fliser op, male vægge osv.

Gældende love og regler

Følgende er nogle af de regler, der er gældende for renovering og nybyg af badeværelser.

  • Krav om placering og adgang. Ifølge byggereglementet skal der i nybyggede boliger og byggerier være mindst ét toilet på indgangsetagen, altså der hvor hoveddøren er. Derudover kræves det også, at døren til badeværelset er mindst 77cm bred.
  • Materiale- og konstruktionskrav. Både gulv og vægge skal laves i materialer, der kan tåle fugtpåvirkning, kemisk påvirkning ved brug af rengøringsmidler og sæbe samt den almindelige fysiske påvirkning gennem brug. Desuden skal vægge og alt, der er påvirket af vand, være vandtætte.
  • Ifølge byggereglementet skal badeværelset have en særskilt udsugning med en åbning på minimum 200cm2.

Har du brug for hjælp?

Virker det hele en smule uoverskueligt, og er du i tvivl om nogle af reglerne, så få professionel hjælp af et murerfirma, der kan hjælpe med opsætning af fliser, at lægge gulve med mere. Efterfølgende kan en VVS-installatør tage over og hjælpe med tilkobling af vand, så du er sikker på, at det hele bliver gjort korrekt.