Bliv klogere på regler for brug af gravemaskine

24. juni 2022

Dette skal du vide, før du sætter dig ind i en gravemaskine

Står du overfor et større haveprojekt og savner nogle flere kræfter? Så overvejer du måske at låne eller leje en gravemaskine til formålet. Gravemaskiner er designet til at grave og læsse jord, afrette og plangøre jordoverfalder, og det kan derfor være en rigtig god makker i et større haveprojekt. I dette indlæg kan du blive klogere på, om det er en maskine, man selv må køre som privatperson, og hvad de generelle regler er for brug af gravemaskiner.

 

Kørekort og certifikat?

I dag er det i overhængende grad muligt at leje gravemaskiner til privatbrug. Hvis du skal bestyre gravemaskinen eller andre motordrevet køretøjer, er det et krav, at du har kørekort B eller et traktorkørekort. Du behøver til gengæld ikke have et specifikt certifikat til præcis gravemaskiner, hvilket er en lettelse for mange. Regler om kørekort B og traktorkørekort gælder i de tilfælde, at du skal færde dig offentligt. Det kan fx være i forbindelse med at fragte gravemaskinen fra A-B. Skal du derimod kun bruge den på din private grund, er der andre regler, som du kan læse om nedenfor.

 

Brug på privatområde

Hvis du kun skal bruge gravemaskinen på et privatområde, er reglerne lempede ift. det ovenstående. Det er naturligvis et resultat af, at du ikke involverer andre mennesker eller offentlige vej i dit arbejde, og dermed sætter du ikke andre i en risikabel situation. Her behøver føreren af gravemaskinen blot være 16 år og behøver ikke et kørekort til hverken traktor eller bil. Hvis du derfor kun skal føre gravemaskinen på privatgrund, har du har derfor gode muligheder for at få ekstra kræfter involveret i dit haveprojekt uden at skulle indregistrere køretøjet, have kørekort, certifikat eller andet. God arbejdslyst!