Få en effektiv rodbehandling

5. august 2020

Dette indlæg er sponsoreret. 

Tegn på, at du har behov for en rodbehandling

Du får rodbetændelse, når en af dine tænders nerve dør eller får betændelse pga. bakterier, som trænger ind i tanden via et hul eller en revne. Det kan give en ekstrem tandpine, men nogle oplever også, at det kan foregå helt uden symptomer. Men uanset om du har symptomer eller ej, skal en rodbetændelse behandles, og det er vigtigt, at du besøger din tandlæge, hvis du mærker noget. Hvis du bor i området omkring Aarhus eller omegn, kan du få en rodbehandling hos tandlæge Bente Canter i Odder.

Rodbetændelse behandles ved en rodbehandling, hvor den døde nerve inde i tanden fjernes. Herefter desinficeres rodkanalen, så de sidste bakterier kommer ud. Efter desinficering fyldes tanden og rodkanalen op med pasta eller rodcement. På den måde sikrer man, at det ikke er muligt for nye bakterier at trænge ind i tanden på ny.

 

Vær opmærksom på symptomer på rodbetændelse

Rodbetændelse vil ofte give symptomer og meget ubehagelige smerter, men det er ikke altid sådan, og det kan ske, at det opdages tilfældigt i forbindelse med et røntgenbillede. De symptomer og smerter, som opstår i forbindelse med rodbetændelse, kan ligeledes være meget varierende. Det kan f.eks. være:

  • Generel ømhed eller decideret smerte, når du tygger
  • Konstante og dunkende smerter i eller omkring tanden
  • En følelse af, at tanden føles for høj, når du bider sammen
  • Tanden ændrer farve
  • Ømhed og hævelse under kæben

 

Behandling af rodbetændelse

Du har helt sikkert hørt om en rodbehandling, og hvis du står overfor at skulle have en rodbehandling, men aldrig har prøvet det før, kan det være en god ide, at du sætter dig ind i proceduren.

Behandlingen foregår i fem trin. Første trin er bedøvelse. Herefter fjernes bakterier og det eventuelle døde nervevæv fra tandnerven. Tandnerven sidder langt inde i tanden, og for at få fjernet disse bakterier, skal der derfor bores et hul ind i tanden. Denne udboring er det andet trin i processen. Tredje trin er udrensning, og dette sker, når der er boret og dermed adgang til rodkanalen. Her renses for bakterier i og omkring selve tandnerven. Til sidst suppleres med desinficerende væske, som fjerner de sidste småbakterier. Når alle bakterier er fjernet, går tandlægen til fjerde trin, hvor rodkanalen fyldes op, så bakterier ikke kan trænge ind i tandnerven igen. Herefter er selve rodbehandlingen afsluttet, men den del af tanden, der blev boret væk for at komme ind til tandnerven, erstattes. Dette sker typisk med plast, da det giver et godt resultat og et naturligt udseende på tanden.