Regler for lastbiler på motorvejen

26. september 2022

Hastighed og overhaling på motorvejen

 

Som lastbilschauffør har du et enormt ansvar, når du bevæger dig rundt på de mange motorveje i verden. Fordi du er fører af så stort et køretøj, er det altafgørende for din egen og andres sikkerhed, at du overholder det pågældende lands færdselsregler og love.

 

Herhjemme i Danmark må lastbiler køre med en maks.-hastighed på 80 km/t. Dette betyder, at du som lastbilschauffør skal placere dig i højre kørespor, så de øvrige billister let kan overhale dig i den fortravlede morgen- og eftermiddagstrafik.

 

Fordi lastbilers langsomme hastighed skaber gene for trafikken, er der visse strækninger på de danske motorveje, som har overhalingsforbud for netop lastbiler. På disse steder er det dermed ulovligt for dig at benytte venstre spor.

 

Overhold fartgrænsen

 

Det er uhyre vigtigt for alles sikkerhed, at fartgrænsen på motorvejen overholdes. Alt for mange ser stort på dette, men hvis uheldet er ude, gør hastigheden en kæmpe forskel i forbindelse med bremselængden.

 

Der findes flere, digitale værktøjer, som kan hjælpe til med at overholde hastighedsreglerne. Du kan bl.a. sikre dig, at din lastbil overholder fartgrænsen ved at benytte en fartbegrænser. Du kan indstille fartbegrænseren, så din lastbil ikke kan overskride de 90 km/t.

 

Et andet hjælpemiddel er en såkaldt fartskriver. Det er et måleinstrument, der løbende noterer og arkiverer hastigheden, som dit køretøj bevæger sig med. I Danmark er det lovpligtigt for lastbiler med en vægt på 7,5 tons eller derover at have en fartskriver installeret.

 

Få testet dine bremser

 

Det er også en essentiel sikkerhedsforanstaltning, at din lastbil fungerer optimalt. Herunder gælder det naturligvis, at bremserne skal være fuldt ud funktionsdygtige. Du bør derfor med jævne mellemrum besøge dit lokale værksted. Her kan du få tjekket bremserne og derudover blive klogere på, hvad et lastbilværksted kan tilbyde af sikkerhedsservice.