For meget skærmtid kan forværre dit syn

25. maj 2023

Mere skærmtid kan forårsage CVS

Flere og flere arbejder længere tid foran computeren på en daglig basis for så at gå hjem og kigge på deres telefoner eller private computere. Der er dog en risiko for, at den forøgede skærmtid kan give CVS, som er Computer Vision Syndrome. Oversat til dansk er det Digital Øjenanstrengelse. Du anstrenger dine øjne ved at kigge mere end tre timer på en computerskærm, og det kan føre til en række symptomer. Trætte, tørre eller røde øjne, hovedpine og dobbeltsyn, samt besvær ved at stille skarpt er alle tegn på, at du har CVS.

 

Sådan undgår du CVS

Hvis du gerne vil undgå at få CVS, er der nogle ting, du kan gøre for at forbedre dine øjnes vilkår og undgå nogle af symptomerne.

Sørg for at holde nogle pauser, gerne 5 min. I timen. Tiden kan du bruge på at hente kaffe eller strække benene, men pas på med at bruge telefonen i pausen, den hjælper nemlig ikke.

Hold også mikropauser. 20-20-20 reglen er lavet netop til at komme trætte øjne til livs. Reglen betyder, at du hvert 20. minut skal kigge på noget i 20 sekunder, der er 20 fod (6 meter) væk. Det hjælper dine øjne til at kunne holde fokus på noget langt væk, som supplerer den tid, du bruger tæt på skærmen.

Husk den gode belysning omkring computeren og husk den gode arbejdsstilling. Placer computeren 50-80 cm. Væk og i en position, så du kigger skråt ned på den for at blinke oftere.

Du kan også snakke med din arbejdsgiver om at få skærmbriller. Denne type briller kan hjælpe dine øjne med at justere til det blå lys, som skærmen afgiver.

 

Mangler du mere viden?

Hvis du mistænker du har CVS eller er i risiko for at udvikle det, kan du kontakte din lokale optiker for mere information. Hos Kaj Jensen Optik i Hirtshals nær Hjørring kan du få professionel vejledning og hjælp til at undgå CVS og andre øjensygdomme, så du holder dine øjne sunde og raske med briller, øvelser eller træning.