11. august 2020

Hvorfor får jeg stress?

”Jeg får stress” er et udsagn, man hører oftere og oftere. Men burde vi egentlig snakke om stress som noget, der forekommer ofte? Er stress en folkesygdom, som flere og flere bliver ramt af? Mange snakker om og bekymrer sig om stress uden rigtig at vide noget om symptomer – og hvornår man skal reagere. Stress er meget alvorligt, fordi det kan medføre sygdomme, hvis det står på over en længere periode. Læs videre her og bliv klogere på stress.

 

Hvad er stress?

For overhovedet at kunne tale om stress er man nødt til at gøre det klart, hvad stress egentlig er. Egentlig er definitionen på stress en tilstand, man kan befinde sig i, hvor der er ubalance. Ubalancen findes mellem de krav, man bliver stillet eller stiller sig selv, og de ressourcer, man har eller føler man har. Når man har stress, er man belastet, fordi de krav, der er, overgår de ressourcer, man har. Her skal man forstå både ordet ’ressourcer’ og ordet ’krav’ som brede definitioner, der kan optræde i forskellige former. Når kroppen er i tilstanden, går den i en form for overlevelsestilstand. Her kan man ofte udrette mere, end man selv tror.

 

Hvornår skal man reagere på stress?

Det er helt normalt op til f.eks. en eksamen eller en stor præsentation, at kroppen går i ”overlevelsestilstand”. Det er her, vi præsterer bedst. Hvis kroppen konstant er i den tilstand, er det dog meget usundt, fordi de hormoner, kroppen udskiller, kan medføre følgesygdomme som f.eks. blodpropper, depression, astma, diabetes og meget mere. Stress er altså ingen sygdom i sig selv, men kan forårsage sygdomme.

 

Har jeg bare travlt?

Hvis du stiller dig selv spørgsmålet, om du ikke bare har travlt – kan du prøve at overveje, om du finder lyst i din travle hverdag. Ulyst er nemlig et tegn på stress, fordi man aldrig rigtig føler glæde ved at nå i mål, fordi der er flere opgaver, der skal løses. Det er vigtigt at reagere i tide, hvis du har stress. Kontakt en læge, hvis du oplever nogle af symptomerne på stress. Hvis du går alene med det for længe, er der risiko for, at det medfører sygdomme. Du kan også vælge at opsøge en stresscoach som f.eks. Helle Gottenborg, hvis du bor nær Herning.

 

Virksomhed: Helle Gottenborg