Guide til bedre akustik i hjemmet

29. juni 2021

Råd til at opnå bedre akustik i hjemmet

Vil du gerne undgå at skulle have vægtæpper eller æggebakker sømmet op i loftet, er der heldigvis gode råd til, hvordan du kan holde en god akustik derhjemme. Ofte er det store overflader, hårde materialer og parallelle vægge, der er bidragende faktorer til dårlig akustik. Jo længere tid en lyd hænger ved i rummet, og jo længere tid, der er den der form for ekko, jo dårligere er øret til at opfatte det. Derfor kan man nemt blive en smule desorienteret af at befinde sig meget i rum med dårlig akustik. Følgende er blot nogle af de ting, du selv kan gøre for at forbedre bygningsakustikken. 

  • Bryd med det hårde! I rum med mange hårde overflader er det en god idé at inddrage tekstiler og puder, der kan tage noget af lyden.
  • Reoler fordeler lyden! En anden måde du kan bryde med de hårde overflader, er ved at dække dem med reoler, der fordeler og absorberer lyden, så den er mindre generende.
  • Kunst på væggene! Kunst og store billeder på væggene kan også være med til at suge noget af det ekko, der nemt kan opstå ved mange tomme vægge.

 

Undgå dårlig bygningsakustik

Skal du til at se på ny bolig, eller er du ved at bygge nyt, kan du allerede her overveje, hvordan du kan forbedre akustikken. Særligt beton og glas kan give dårlig akustik, så du kan evt. prøve at udligne dette med lydabsorberende gulve. Du kan også tjekke akustikken, når du kigger på hus, ved at klappe i rummet og lytte efter, hvor længe lyden bliver hængende.

 

Få målt bygningsakustikken

Det kan være en god idé at kontakte nogen til at stå for måling af bygningsakustik ved nybyggeri. Det er faktisk ofte en krav fra kommunerne. Du kan også få professionelle firmaer til at måle akustikken på din nye bygning, eller hvis du er ved at renovere huset.