Hvornår skal man overveje hjemmehjælp?

20. august 2021

Er du pårørende til et ældre familiemedlem, der kunne få glæde af hjemmehjælp? Det kan være svært at afgøre, hvornår der er behov for hjemmehjælp, og for mange er det endnu svære at tage beslutningen om at få hjemmehjælp. Dog er hjemmehjælp blot en måde til at passe bedre på sine kære.

Man har behov for hjemmehjælp, så snart man ikke kan opretholde en velfungerende hverdag, og det går ud over trivslen og livskvaliteten. Måske det er blevet svære at vaske tøj, handle ind eller gå i bad, og hvis man er gangbesværet, kan det knibe med at komme ud og bevæge sig tilstrækkeligt.

 

Hvad er inkluderet i hjemmehjælp?

Hjemmehjælp er kort fortalt en privat hjemmehjælp eller offentlig ydelse, hvor man kan få hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver i hjemmet. Det kan være alt fra at få tøj på om morgenen og hjælp til at vaske sig til madlavning, indkøb og rengøring. Kommunen bestemmer, hvem der kan få hjemmehjælp. Det behøver ikke være alt, man mangler hjælp til; det kan blot være, at det efterhånden er blevet svært at komme ud at handle selv eller lave mad – her giver hjemmehjælp rigtig god mening.

 

Det er ikke de pårørendes beslutning

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er de pårørendes beslutning. Den ældre skal selv tage beslutningen om at få hjemmehjælp. Det kan dog være svært for den ældre at erkende eller acceptere, at der er behov for hjælp. Det bedste du kan gøre, er at være en støtte i den ældres beslutning og forklare de mange fordele, der er ved at få en hjemmehjælper på besøg.

 

Brug lokal hjemmehjælp

Uanset om der er behov for hjemmehjælp i Vejle, Odense eller København, så er det en god idé at vælge lokal hjemmehjælp. Det er nemlig tættere på bopælen, og gør det nemmere at skabe gode relationer.