Derfor skal du få hjælp til dine elinstallationer

23. februar 2021

Hvad er forskellen på en elektriker og en elinstallatør?

Elinstallatøren er faktisk bare en elektriker, der har taget en ekstra 2-årig uddannelse efter endt elektrikeruddannelse. En virksomhed skal have en elinstallatør ansat før de må arbejde med elinstallationer. Elinstallatøren har den nyeste viden omkring lovgivning, større erfaring og dybere viden på området. Derfor er det også som oftest de mere komplicerede opgaver, der ender hos elinstallatøren.  Elinstallatøren har via sin ekstra uddannelse opnået autorisation, der er en garanti for at det arbejde, der bliver lavet ikke omfatter farlige eller ulovlige installationer, der kan sætte andres liv i fare.

Disse elinstallationer må du selv lave

Hvis du selv har mod på det, er der faktisk visse elinstallationer, du selv må lave. Du må grundlæggende set lave alt elarbejde, der bare ikke ændrer grundlæggende ved installationerne i din bolig. Det drejer sig om følgende:

  • Du må selv udskifte og montere stikpropper ledningsafbrydere og transportable stikkontakter.
  • Du må reparere el-apparater og udskifte fatninger.
  • Du må udskifte indendørs, normaltætte afbrydere og stikkontakter uden jord og med jord.
  • Du må udskifte almindelige afbrydere.
  • Du må tilslutte hvidevarer med stikprop.
  • Du må opsætte og nedtage lamper i boligen.

Inden du går i gang med selve elarbejdet, er det vigtigt, at du sikrer dig, at strømmen er afbrudt, så du ikke sætter dig selv i en potentiel farlig situation. 

Få hjælp af en elinstallatør

Selvom du nu ved, at du må lave alt elarbejde, der bare ikke ændrer grundlæggende ved elinstallationen, kan det måske stadig være lidt svært at gennemskue, hvornår du skal have hjælp af en elinstallatør. Du er måske også allerede nu blevet bevidst om, at det kan være farligt selv at udføre elarbejde. Derfor skal du få hjælp til dine elinstallationer, hvis du er usikker på, hvordan arbejdet skal udføres. Du skal også have professionel hjælp, hvis du skal have lavet en helt ny installation eller lavet en grundlæggende installation om, hvis der skal laves noget på din elmåler, eller hvis der skal foretages et eltjek.