Kirkelig begravelse

18. marts 2020

Skrevet af Camilla Struck

En begravelse er en meget personlig og sårbar begivenhed, hvor de pårørende får lov til at tage afsked med afdøde. Hvis du er lidt i tvivl om, hvad en kirkelig begravelse indebærer – så guider vi dig igennem her, så du kan få mere klarhed. På den måde ved du, hvordan begravelsen foregår, og dermed kan du være forberedt på, hvad der skal ske på denne dag.

 

Smuk salmesang i kirken

Begravelsen indledes med, at orgelet spiller. Herefter synges en salme, som er valgt af de nærmeste pårørende. Alle salmer, der synges under begravelsen, er valgt af de pårørende, så begravelsen bliver så personlig som muligt. Mange vælger salmer efter afdødes ønsker, men der er en del tilfælde, hvor afdøde ikke har givet udtryk for salmeønsker. Her kan man eventuelt undersøge, om der er nogle gengangere af salmer inden for familien – dette er nemlig nogle gange tilfældet. Til en begravelse synges der mellem 3 og 4 salmer, der fungerer som samlingspunkt mellem alle i kirken. Her kan man få luft for sorgen igennem salmerne og fælde tårer for afdøde.

 

Præstetaler om afdøde og kristendommen

Under kirkeseancen holder præsten taler, som både kan handle om den afdøde eller kristendommen – og oftest begge dele. Hvis præsten holder tale om afdøde, er talen stykket sammen på baggrund af viden, som pårørende har videregivet. I den personlige tale om afdøde fungerer præsten som talerør for pårørende, og derfor er der mulighed for at få sagt ting til den afdøde – som man vil huske eller takke vedkommende for. Hele ritualet i kirken foregår meget fredeligt og med den dybeste respekt for afdøde samt de pårørende.

 

Når kisten bliver båret ud

Kirkeseancen afsluttes med, at kisten bæres ud, hvor det ofte er de nærmeste, som bærer kisten. Præsten fører an, hvorefter de nære pårørende med kisten går, og efter dem er resten af de pårørende – alle går i stilhed hen til gravstedet. Ved gravstedet sænkes kisten i jorden, herefter alle pårørende er samlet omkring graven. Herefter kaster præsten jord på kisten over 3 gange, hvor han siger ordene: ”Af jord er du kommet, af jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå.”

 

Afslutningsvis ved gravstedet

Efter jordpåkastelsen beder præsten sammen med de pårørende fadervor. Præsten lyser sin velsignelse, hvorefter den sidste salme synges. Seancen ved gravstedet er ofte meget følelsesladet, fordi det repræsenterer det fysiske farvel, man giver til afdøde. Her kan man give afløb for sorgen og tage hinanden i hånden, imens man sammen siger farvel. Nogle vælger at give afdøde blomster, tegninger eller andre meningsfyldte ting med i graven.

Alt i alt er begravelsen meget følelsesladet, og derfor tager præsten så meget muligt hensyn til de pårørendes ønsker – så begravelsen foregår på bedst mulig vis. Som pårørende kan du derfor give dit familiemedlem eller ven den begravelse, som vedkommende ville have ønsket sig – og på den måde sagt farvel til ham/hende.